Meteen naar de inhoud

Baunscheidtieren (westerse acupunctuur)

Geschiedenis van Baunscheidt-therapie

Deze therapievorm is ontwikkeld door Carl Baunscheidt. Hij studeerde natuur- en geesteswetenschappen.

Doordat hij vrij eenzijdige voeding tot zich nam, kreeg hij klachten, waardoor zijn rechter hand en arm langzaam verstijfde. Op een avond werd hij gestoken door een mug op de rug van zijn hand. Na deze prik kreeg hij een ontstekingsreactie en toen deze genezen was, voelde hij een duidelijke verbetering van zijn klachten: hij kon zijn hand beter bewegen.
Dat zette hem aan tot het uitvinden van een apparaat waarmee hij zo’n muggenprik kon nabootsen. Hij ontwikkelde een apparaat die kunstmatig openingen in de huid maakte. Daarnaast ontwikkelde hij een olie, die in de openingen gewreven kon worden en een gelijke reactie opriep.
Na proefnemingen was hij in korte tijd van zijn klachten af. Hierna volgde een periode waarmee hij bekendheid aan zijn apparaat en olie gaf en ook mensen daarmee ging behandelen. In korte tijd werd zijn methode wereldberoemd.

Zijn apparaat noemde hij de “levenswekker” ofwel Dermatobiotikon.

Baunscheidt olie in flesjes
Instrument Baunscheidt levenswekker

De werking

Baunscheidt-therapie behoort tot de huidafleidende prikkeltherapievormen hoewel, gezien de werking, het bereik van de behandeling veel breder gezien kan worden.

1. Door prikkeling van de huidzenuwen kan men via de huidsegmenten, Headse zones, specifiek op de organen inwerken, waardoor hun functie en doorbloeding gestimuleerd worden.

2. Door de huidprikkeling worden de bloed- en lymfstroom gestimuleerd: er ontstaat een betere aanvoer van voedingsstoffen en zuurstof en een versnelde afvoer van afvalstoffen. Dieper gelegen stuwingen kunnen door de betere bloedverdeling opgeheven worden.

3. Door prikkeling van het zenuwstelsel ontstaat tevens een effect op de hormoonhuishouding via het vegetatieve zenuwstelsel.

4. Door genoemde werkingen wordt het algemene afweersysteem gestimuleerd en het genezingsproces van het gehele organisme wordt positief beïnvloed: de stofwisseling wordt aangezet, blokkades worden opgeheven en de levenskracht neemt toe.

De reactie

De huidreactie die optreedt na een Baunscheidt-behandeling is in grote mate afhankelijk van de toestand van het basisbioregulatiesysteem (BBRS).

Op zich is wel of geen sterke huidreactie geen maatstaf voor het therapeutisch effect van de behandeling.

Door de fases van Reckeweg te hanteren, wordt duidelijk dat bepaalde chronische ziekten vaak heel goed weer kunnen genezen wanneer zij teruggeleid worden via een reactieve acute fase.

Berg uitzicht levenskracht blokkades opheffen

De werkwijze

Na de behandeling is het belangrijk het gebied goed warm te houden en goed te drinken, met name zoals water of kruidenthee.

Ook is het belangrijk het behandelde gebied minstens 24 uur droog te houden.

De behandeling kan om de 10 – 14 dagen herhaald worden.

Bij droog behandelen, dus zonder gebruik van olie, kan de behandeling om de 3 – 4 dagen worden herhaald.

De belangrijkste regels van Baunscheidt

Bel direct